Inleiding

Wie de HTML-taal kent, kan veel preciezer bepalen hoe zijn webpagina eruit zal zien dan iemand die zijn pagina’s in elkaar bokst met een WYSIWYG-editor (What You See Is What You Get) zoals bijvoorbeeld Frontpage of Dreamweaver. Je hebt ook geen zwaar programma nodig. Het enige wat je nodig hebt is de kladblok en de kennis van wat HTML-codes. Ookal ga je niet een volledige website maken in HTML, toch is het belangrijk dat je een ‘woordje meespreekt’. Dit kan namelijk nog van pas komen als je later iets in Frontpage of Dreamweaver wil aanpassen.


De HTML-taal bestaat uit codes, die meestal in paren voorkomen : een openingscode en een afsluitcode. De codes staan altijd tussen punthaken (< en >). De afsluitcode wordt altijd voorafgegaan door een schuine streep (/).

Een lege HTML-pagina ziet er zo uit :

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>Hier komt je titel</TITLE>

</HEAD>

 

<BODY>

Hier komt je tekst.

</BODY>

</HTML>

Zo ziet het resultaat eruit :

               

Meer is het niet. Hoofdletters of kleine letters in codes maken geen verschil. De titel komt later in de titelbalk van je browser terecht en de tekst verschijnt in het hoofdvenster.

Deze vier dubbele codes – HTML/HEAD/TITLE/BODY – of ‘tags’ heb je absoluut nodig in elke HTML-pagina.

  1. <HTML></HTML>

    Zo’n koppel wordt ook wel de container genoemd omdat het een hoeveelheid gegevens (tekst, figuren, …) kan bevatten.
    Elke webpagina moet verplicht beginnen met de tag <HTML> en eindigen met de tag </HTML>. De ruimte tussen deze twee tags wordt verdeeld in een HEAD- en BODY-gedeelte.
     

  2. <HEAD></HEAD>
    Dit koppel bevat een aantal gegevens die niet op de webpagina zelf terecht komen. Het enige waarvan de inhoud wél zichtbaar wordt is de titel. Deze typt men tussen de tags <TITLE></TITLE>


  3. <BODY></BODY>
    De eigenlijke webpagina moet in de container <BODY></BODY> staan. Alle tekst, figuren, geluiden, filmpjes moeten dus hier te vinden zijn.

Goed om te weten is dat de browser (bv Explorer, Netscape) zelf de tekst opmaakt. Of je nu 2 spaties achter elkaar typt of helemaal geen, het resultaat op het scherm zal altijd hetzelfde zijn.


hoofdmenu - menu - achtergronden - tekstopmaak - figuren - geluid - hyperlinks - tabellen - frames